Translate site

Startsida Krokoms kommun

Högtidligt firande av samernas nationaldag

I år var det extra stort firande av samernas nationaldag den 6 februari. Det var nämligen hundra år sedan det första samiska landsmötet hölls i Trondheim.

Den 6 februari ordnade Kråavvanluspien tjïelte/Krokom och Ååren tjïelte/Åre en bussresa till Tråante/Trondheim. Målet var att besöka staden där det första samiska landsmötet hölls för hundra år sedan.

Datumet för det allra första samiska landsmötet är anledningen till att just den 6 februari är samefolkets dag. I år var det därför en extra anledning att uppmärksamma vårt urfolk, samerna.

Från Krokom och Åre fanns ett trettiotal samer med på resan. Representanter från den samiska samrådsgruppen fanns också med. Samrådsgruppen hjälper kommunen att klara sitt uppdrag utifrån lagstiftningen om nationella minoriteter som kom till för att stärka samernas språkliga och kulturella rättigheter.

Firandet pågår i en hel vecka med bland annat utställningar, seminarier och konserter Många samiska organisationer passar på att ha sina sammankomster i samband med firandet.

Nästa år kommer firande äga rum i Östersund då det är hundra år sedan det första landsmötet för samer hölls i Sverige.

Här kan du läsa mer om frandet i Trondheimlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 2017-02-10 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (vardagar kl 08-17)  |  Fax 0640-161 05  |  E-post »