Artikeln kan vara inaktuell

Läkemedelsrobot inom hemsjukvården ger större självständighet

Handslag mellan äldre, nära

Digitala medicingivare, Läkemedelsrobotar, har införts inom hemsjukvården i Krokoms kommun. Den ser till att medborgaren får sin medicin i rätt tid med hjälp av ljud och ljussignaler, och påminner om det glöms bort.

Krokom har långa geografiska avstånd. Ibland behöver man köra 30 minuter med bil eller mer till många medborgare, enbart för att dela ut medicin.
– Personer som valt och beviljats Läkemedelsrobot får mer inflytande över sitt liv. Samtidigt kan kompetensen som personalen har användas till rätt saker inom omvårdnad, istället för att de transporterar sig i timmar mellan medborgarna för att dela ut medicin, säger Anna Berkestedt Jonsson, socialchef på Krokoms kommun.

Den som beviljats hjälp med medicinering i sitt hem kan efter beslut av ansvarig sjuksköterska få en Läkemedelsrobot. De är säkra och lätta att använda och ger medborgaren en större flexibilitet att kunna vara mer självständig och oberoende av personal.

Roboten är dessutom en trygghet eftersom de följer upp att patienten tar sin medicin vid rätt tidpunkt.
– Den här lösningen finns på många fler platser i landet och ligger väl inom ramen för nära vård, det vill säga att den enskildes behov, vilket kan vara att få ta medicinen själv, kan tillgodoses, säger Anna Berkestedt Jonsson.

Så funkar det med en läkemedelsrobot. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


För mer information:

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef

Kontakt: 0640- 162 90

Meny