Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Helena prisad för Årets covidinsats i Sverige

Tre personer framför en dator

Helena Hedlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Krokom. Här tillsammans med medarbetare på hälsocentralen i Krokom. Foto: Anneli Åsén

Helena Hedlund har fått pris för Årets covidinsats i Sverige. Helena, medicinskt ansvarig sjuksköterska, blev nominerad för hennes fina insatser i coronapandemins spår. När juryn hade sagt sitt stod hon som vinnare.

– Jag är väldigt glad och stolt över att jag vann, säger hon.

Helena Hedlunds arbete under coronapandemin har imponerat på många och när inbjudan till stipendiet Årets covidinsats kom blev Helena nominerad av en kollega i en annan kommun. Kriterierna för stipendiet var att personen ska ha bidragit till att utföra en särskilt värdefull insats i arbetet med covid-19, exempelvis att främja hälsa eller stoppa smittspridning. Anna Berkestedt Jonsson, socialchef i Krokoms kommun, säger att Helena har varit ovärderlig i arbetet med covid-19.

– Det har varit ett extremt hårt arbete under lång tid och Helena har haft en avgörande roll för att vi har kunnat hålla sjukdomen borta från våra äldreboenden och gruppbostäder. Att hon får den här utmärkelsen är en fin bekräftelse på det fantastiska arbete hon gör, säger Anna Berkestedt Jonsson.

Så här motiverade personen som nominerade Helena sitt val:
När man funderar kring allt som varit under det senaste året kring Covid19 så är det ett fantastiskt arbete som så många har utfört och alla har hjälpts åt, man skulle vilja nominera alla men det kan man tyvärr inte.

Det finns en person som utmärker sig lite mer än andra i att främja hälsa och stoppa smittspridning i Jämtlands län. En person som har vågat att synas och höras, både i sociala och lokala medier, ja lite här och där har man sett denna person. Personen har ett engagemang och driv, skapar tillit och förtroende. En stabil person när stormen drar förbi.

Den person jag vill nominera till årets covidinsats är Helena Hedlund, MAS i Krokoms kommun. Krokoms kommun har under detta år lyckats hålla covid-19 helt utanför sina särskilda boenden, inte en enda av de boende har drabbats. Det är helt fantastiskt. Helena som MAS har skapat förutsättningar och gett trygghet och kunskap ut till personalen så att de har kunnat utföra ett professionellt jobb som gett resultat.

Helena är ett föredöme och en förebild.

Stipendiet Årets covidinsats delas ut av Distriktssköterskeföreningen i Sverige och är ett tillfälligt stipendium i år för arbetet med pandemin. Priset består av 10.000 kronor och det delas ut på Distriktssköterskedagen den 15 oktober i Stockholm.

– Jag är överväldigad och det var så roligt att de utsåg just mig av alla nominerade, säger Helena Hedlund.

Socialnämndens ordförande Andreas Karlsson menar att det här är ännu en bekräftelse på att kommunen hanterat pandemin på ett väldigt bra sätt.
– Vi är ytterst stolta och glada över att en av våra fantastiska medarbetare får den här utmärkelsen.

För mer information:
Helena Hedlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska
Telefon: 0640 162 91

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef
Telefon: 0640 162 90


Porträttbild på Helena

Porträttbild på Helena Hedlund

Meny