Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Bättre hälsa är målet för deltagarna i friluftslaget

Målsättningarna är höga i projektet som har fått namnet ”Friluftslaget i Krokom”. Förbättrad fysisk och psykisk hälsa samt ökat välbefinnande ska bli resultatet för de sexton deltagarna.

Projektet är för personer som har daglig verksamhet och det är Krokoms kommun som tillsammans med regionen som står bakom. Initiativet kom från socialchefen Anna Berkestedt Jonsson, Agneta Östlund, enhetschef för daglig verksamhet och Monica Fredriksson, legitimerad psykolog på hälsocentralen.

På agendan står aktiviteter som syftar till att öka kunskapen om att vistas ute i skog och mark. Målet är förbättrad hälsa och ett ökat välbefinnande för deltagarna. Jonas Milton är en av ledarna för Friluftslaget och han berättar att noggranna uppföljningar ska göras för att se om projektets mål har nåtts.

- Vi inleder med att göra mätningar på deltagarna och när projektet är slut i höst så kommer vi följa upp med nya mätningar. Jag är säker på att vi kommer se positiva resultat men det finns ju så många andra vinster också med det här projektet, säger Jonas Milton.

Jag älskar ju att vara ute och att få vara det
med detta gäng bara älskar jag.
Deltagarna ska genom projektets aktiviteter få ökad kunskap och bli tryggare när det kommer till att vistas ute i skog och mark. Inledningsvis handlar det mycket om att lära sig grundläggande saker som att hugga ved och göra upp en brasa. Gruppen kommer träffas varje tisdag från och med mars. Som projektledare och ansvarig för träffarna på tisdagar har Simon Jaktlund anställts.

- Jag blev så glad när jag fick frågan och är superpeppad. Jag älskar ju att vara ute och att få vara det med detta gäng bara älskar jag. Jag är helt övertygad om att alla mår bra utomhus med gott sällskap, en kaffepanna på brasan och lite sol i fejset. Och vi lär oss tillsammans så att alla väder blir härligt att vara ute i. Nu ska vi ut och njuta, säger Simon Jaktlund.

Det har redan hunnit vara två träffar och deltagarna börjar bli varma i kläderna och peppade på fler små mikroäventyr utomhus. Första gången fick alla en liten ryggsäck med några bra att ha-saker och den ska fyllas på kontinuerligt med utrustning, men mest med erfarenhet och ny kul kunskap.

- Det finns en nyfikenhet att testa nya saker och det är modiga deltagare som vågar kliva utanför komfortzonen, till exempel i att sitta i en vindsäck när det blåste en del ute som vi gjorde på andra träffen, säger Simon Jaktlund.

Simon lägger till att deltagarna har väldigt roligt också, en av deltagarna sa redan på andra träffen att det verkligen går fort på dom här friluftsträffarna för att det är så kul.

- Det är ju jätteinspirerande att höra och ännu roligare blir det ju mer vi lär oss. Som avslutning kommer vi åka iväg på en större friluftsaktivitet där deltagarna får möjlighet att prova sina nya kunskaper och färdigheter. Det kanske till och med blir en övernattning i tält eller en topptur på ett fint fjäll, avslutar Simon Jaktlund.

För mer information:
Agneta Östlund, enhetschef daglig verksamhet
Telefon: 0640 168 04

Simon Jaktund, projektledare
E-post: simon@ostersundkite.se

Under de första träffarna får deltagarna träna på grundläggande saker som är bra att kunna om man vistas ute i skog och mark. På bilden är det Maria Karlsson som övar på att hugga ved.

Meny