Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Snart får alla besöka äldre inne på Krokoms äldreboenden

äldre kvinna gör tummen upp

Nu pågår förberedelser för att skapa säkra besöksrum inne på äldreboendena i Krokoms kommun. Med skärmar av plexiglas blir besöken möjliga även för den som inte har antikroppar mot covid-19.
- Vi vill skydda våra äldre från smitta under lång tid framöver och samtidigt göra besök möjliga, säger socialchef Anna Berkestedt Jonsson.

Krokoms kommun var tidigt ute med att stänga sina äldreboenden för besök. Besöksrestriktionerna som infördes redan den 11 mars har bidragit till att hålla smittan borta, men har gjort att vissa äldre känt sig isolerade.

Sedan början av sommaren har det varit möjligt att träffas på särskilda mötesplatser med plexiglas utanför äldreboendena. Nu pågår förberedelser för att skapa särskilda besöksrum inne på boendena.

Det råder fortfarande nationellt besöksförbud på äldreboenden. Socialstyrelsen gick under sommaren ut med rekommendationer om att personer med antikroppar mot covid-19 skulle få undantag från besöksförbudet. Med hjälp av plexiglasskärmarna kan Krokoms kommun gå ett steg längre.

- Det känns bra att alla våra äldre får träffa sina nära och kära. Inte bara de som har anhöriga med antikroppar, säger Anna Berkestedt Jonsson.

Från början av hösten kommer besöksrummen vara klara. Alla som är helt friska, har tvättat händerna ordentligt och som bokat tid kommer att vara välkomna. Besökarna kommer inte att komma i kontakt med övriga vårdtagare på boendena.

Förhoppningen är att lösningen ska göra att situationen blir långsiktigt hållbar för de äldre, deras anhöriga och personalen på äldreboendena.

- Vi ser inget slut på pandemin utan förbereder oss för att ha kvar besöksrestriktioner flera månader framöver, säger Anna Berkestedt Jonsson.

För mer information:
Anna Berkestedt Jonsson, socialchef
Telefon: 0640 162 90

Meny