Artikeln kan vara inaktuell

Läget i länet på mångas tunga igen

Människor på en scen framför en presentation

Läget i länet heter det årliga utveck­lings­ysmposiet som arrangeras av Region Jämtland Härjedalen, Läns­styrelsen i Jämtlands län och Kommun­för­bundet Jämtland Härje­dalen.

I måndags var det dags för version 2025 och årets tema var, Samhällsomvandlingens Jämtland Härjedalen – på nya vägar mot framtiden. Krokom representerades av bland annat kommundirektör Tomas Jonsson och kommunstyrelsens ordförande , Maria Jacobsson, S.

– Läget i länet är ett årligt återkommande arrangemang och vi diskuterar utmaningar och möj­lig­heter och samtidigt passar vi på att lyfta fram goda exempel. Vi diskuterar från en strategisk utgångpunkt och temat för årets diskussion var samarbete och tillsammans, säger Tomas Jonsson.
- Intressant dag med bra blandning mellan info och kultur och fin intervju med företag från Krokoms kommun, fortsätter Maria Jacobsson.
- De här tillfällena är viktiga, det händer många bra saker i länet som behöver delas mellan oss.

Och ett av symposiets goda exempel på verksamhet som har stor regional betydelse var lanthandeln Valsjöbua, Valsjöbyn i Krokoms kommun.

– Det här är en naturlig mittpunkt. Alla i området har ärenden hit för eller senare, berättar Torbjörn Lektell i ett inspelat reportage från Valsjöbua.

Vill du se hela reportaget, gå till den inspelade livesändningen: (hoppa till cirka 47 minuter in i sändningen)

Se livesändningen – Region Jämtland Härjedalen.

I intervjun berättar Lektell om en trogen kundkrets men också om vikten av att en lanthandel verkligen kan ges förutsättningar att drivas vidare. Han tror inte att en lanthandel, modell Valsjöbua, går att nystarta.

– Det är praktiskt och ekonomiskt omöjligt. Det är en enormt lång väg att gå tills man har etablerat försörjningsled, tills man har kundkrets och stabilitet som både kan generera och bära sig själv, säger han och fortsätter:

– Det som förvinner kommer aldrig att komma tillbaka.

Tomas Jonsson ser att Torbjörn Lektell i Valsjöbyn belyser flera viktiga värden.

– Det här visar vikten av en levande landsbygd. Att det finns samhällsservice i hela kommunen. Och att det inte behöver vara kommunen som är huvudman. Vi kan underlätta och stödja andra aktörer, säger han.

Meny