Solbacka– en arbetsplats med både komplimanger och vänner

Tre personer runt ett fikabord i ett äldreboende.

De kallas solstrålar och har en vardag fylld av komplimanger. De är experter på att bemöta alla människor och de anser att de har världens bästa jobb.

Jag tycker om alla här, men vissa flyttar in i hjärtat, säger Madelene Garper som arbetar som undersköterska på Solbacka äldreboende i Föllinge.

Madelene Garper nickar mot fikabordet där det just nu bjuds på kaffe och kakor:

– Det bästa med jobbet är de som sitter där, säger hon och tittar på de äldre.

För henne handlar det mycket om att kunna göra skillnad för de som bor här och att hjälpa dem så att de mår bättre.

– Vi har världens bästa jobb, men vi behöver både få in fler i yrket och fler som testar det här jobbet, säger hon.

Madelene började på Solbacka för 13 år sedan, men har under den tiden testat arbeta inom äldreomsorgen i andra delar av landet. Sedan två år tillbaka har hon fast anställning här och hon är väldigt glad över att hon får lägga sitt schema själv.

– Jag är ensamstående och jag har en bra chef som gör att jag i mitt önskeschema får jobba enbart dagtid.

Madeleine träffar många olika människor i olika livssituationer på Solbacka som behöver hjälp och omsorg. Hon vet att hon skapar bättre förutsättningar för de äldre och ibland innebär det att hon får agera skådespelare.

– Man blir duktig på att spela teater, här får man använda olika sidor av sig själv för att kunna bemöta de boende på bästa sätt. Det handlar mycket om att känna av sinnesstämningar, säger hon.

Uppskattningen är stor och varm från de äldre.

– Det finns så mycket kärlek här, jag gråter floder av saknad när någon går bort.

Genom stöttning från kollegor och genom att ha roligt tillsammans på jobbet blir det ibland tunga jobbet lättare.

– Jag har riktigt bra kollegor, vi är ett bra team här och det är en skön stämning, säger hon

Vill du flytta hit?

Vill du veta hur det är att bo hos oss? Läs berättelserna från våra 193 byar.

Det är det bästa som har hänt mig, det här var platsen jag hela tiden längtade till som liten, det är lugnt och skönt här.

Här nedan kan du läsa berättelser där flera har tagit steget och flyttat till någon av våra 193 byar. Välkommen till Krokoms kommun!

Berättelser från våra 193 byar

För William Sundberg blev jobbet nyckeln till hans framtid

– Jag var så skolless och började jobba extra här via vikariepoolen under helgerna för att tjäna pengar. Jag trivdes så bra att jag hoppade av skolan, men jag har bestämt mig för att jag ska plugga till undersköterska, säger han.

Numera är han anställd på heltid och han upp­skattar att kunna gå från jobbet och inte ha fem läxor som väntar därhemma. Han gillar att få finnas till för de äldre i alla situationer för att de ska leva ett normalt liv.

– Jag inte bara hjälper de äldre utan jag lär känna dem, de blir mina vänner. Man får ofta komplimanger av dem så jag har en vardag som är fylld av det, säger han och ler.

Blandning av gamla människor och vårdpersonal runt ett runt bord.

Kaffet fylls på och kakorna är snart uppätna. På mobilen kommer ett larm från en boende, Madeleine går och tittar efter hur hon kan hjälpa till. De tekniska lösningarna som finns idag underlättar mycket för personalen.

– Vi tar emot larm, signerar medicin och bokför allt vi gör med de boende via mobilen, säger William.

Utmaningen i jobbet tycker William är när någon av de boende vägrar att ta emot hjälp.

– Man får lära känna demensen hos de äldre och hur man arbetar med den. Jag får hjälp av kollegor, de hjälper mig att utvecklas och vad jag kan tänka på. Man får tänka på vad man säger och vara snäll helt enkelt.

– Det är en röd tråd genom livet, säger Madeleine.

Meny