Svärmtelefonen har öppnat

Nu har Svärmtelefonen öppnat för säsongen. Det är fjärde sommaren som tjänsten har funnits och tanken är att den ska hjälpa allmänheten om man har upptäckt en bisvärm och vill att någon av våra svärmångare kommer och hämtar den.

Det surrar för fullt i bikuporna just nu, men den kalla våren kan öka risken för att bina svärmar. Om det slår om och blir varmt och sommar med en gång så ökar också svärmlusten hos bina. Om du upptäcker en bisvärm kan du ringa Svärmtelefonen på 076 686 07 01.

Att hämta bisvärmar är viktigt då risken annars finns att bisjukdomar sprids. Bisvärmar kan även vara skrämmande och är man allergisk kan det vara mycket obehagligt att upptäcka en svärm i närheten där man bor.

Eftersom svärmande bin gärna sätter sig i skorstenar eller håligheter i väggar kan de även söka sig dit om man inte ser till att fånga in dem. Det kan bli besvärligt för husägarna att bli av med bina och därför värnar biodlarna om att få information om upptäckta bisvärmar så de kan fångas in.

Via Svärmkartan kan du i realtid se varifrån samtal till Svärmtelefonen har ringts in. Här ser man också hur gamla samtalen är.

Kolla in svärmkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny