Ny förskola i Krokom

Våren 2023 kommer fyra förskolor i Krokoms samhälle att ersättas av en ny förskola med tio avdelningar. Satsningen görs för att kunna erbjuda en kvalitativ och likvärdig utbildning för barnen
Beslutet att bygga en ny förskola togs av barn- och utbildningsnämnden i september 2019 och planen är att den nya förskolan ska stå klar när vårterminen startar 2023. Att kommunen nu väljer att bygga en stor förskola i stället för att anpassa befintliga förskolor har sin förklaring. Camilla Backman, rektor för förskolorna i Krokom menar att en stor förskola underlättar verksamhetens behov.
– Det kan låta stort men det bygger på en långsiktig strategi. Lokalerna blir möjliga att anpassa till antalet barn över tid. På det sättet behöver vi inte styra om och flytta mellan olika förskolor, starta upp eller lägga ner enheter som vi gör idag när barnantalet ökar eller minskar. Nu kommer de befintliga förskolorna att finnas samlade och dessutom utökas med en enhet, säger Camilla Backman.
Utbildningen i förskolan ställer krav både på anpassade lokaler och en organisation som kan möta upp med kunskap och undervisning. Verksamheten följer barnens utveckling från förskola till årskurs 9. Lärare, pedagoger och elevhälsans resurser har en nära samverkan för att skapa bra övergångar hela vägen. Camilla är övertygad om att samverkan är en grundförutsättning för bra kvalitet. När fyra förskolor samlas på ett och samma ställe kan kompetenser och resurser nyttjas bättre.
– Det handlar om att ha en röd tråd genom hela skolgången för att säkerställa trygghet och att undervisningen blir likvärdig och har bra kvalitet, förklarar Camilla
Byggprocessen
Planeringen är i full gång. Placeringen är klar, förskolan kommer att byggas på en naturskön tomt på Offerdalsvägen intill Krokomsbostäders kontorsbyggnad i Krokom. Arbetet med att ändra den befintliga detaljplanen från industri till förskola är i full gång. Detaljplanen har varit ute på samråd, och ska nu kompletteras inför granskningsfasen.
Geoteknisk utredning, bullerutredning, trafikutredning samt utredning för vatten, avlopp och dagvatten (VAD) har gjorts. Den naturvärdesinventering som gjordes sommaren 2020 bedömdes inte följa svensk standard vilket gör att den behöver göras om sommaren 2021. Viss gallring och avverkning på fastigheten kommer att ske under hösten 2021.
Referensgruppens arbete
Hösten 2020 bildades en referensgrupp med förskollärare, pedagoisk utvecklare och representanter från tillgänglighetsrådet. Barnen har en central roll och får möjlighet att tycka till om utformning av lokaler, material och lärmiljöerna utomhus. Byggprocessen kommer att pågå under två läsår så barnen får vara med hela vägen tills förskolan står kvar.
Vårdnadshavare har genom enkäter bidragit med viktiga synpunkter på exempelvis situationen vid hämtning och lämning inomhus och i trafiksituationen utomhus.
Skyddsombuden i området har gjort riskbedömningar inom olika områden.