Bakvattnet – här finns paradiset

Ungefär en gång i månaden är Märta och familjen i Bakvattnet. – Här har jag naturen utanför dörren. Jag är inte en person som dras till naturen, men jag gillar att gå på promenader, basta och köra skoter, säger Märta.

Distansarbete, klimatförändringar och förverkligandet av sina drömmar. Ja, anled­ning­arna är många till att människor hittar till Bakvattnet. Stugfolket har ingen press att ha snygga kläder på sig och äntligen finns ett matställe i byn igen. Klimatförändringarna har gjort att den tyska barnfamiljen nu flyttar till byn. Det är återigen hundarnas tassar som tar familjen hem – hem till Bakvattnet.
#193byar #ByBakvattnet

En skoterförare kör upp mot byn där det bor cirka 10 fastboende, men där det varje helg fylls på med många fler människor. Han parkerar vid vägen och kommer gåendes mot Kent och Anki Lisselandes. De flyttade hit från Orsa för en månad sedan och har tagit över anrika ”Selmas” mitt i byn som numera heter Ansättens Mat &Logi. ”Har ni öppet imorgon?” undrar skoterföraren.

– Självklart, säger Kent.

Det var när jag käkade på Ansättens Mat & Logi
som jag insåg att det var fler i byn än vi

De tidigare ägarna stängde under pandemin och sedan dess har det inte funnits något matställe i byn.

– Folk säger att det är det här som fattats, säger Kent.

– Det var när jag käkade på Ansättens Mat &Logi som jag insåg att det var fler i byn än vi, säger Märta Gustafsson och skrattar.

Hennes tvååriga son Algot tittar lite blygt upp där han gömmer sig bakom mammas ben under köksbordet. Märta har precis stängt igen datorn och tagit lunchrast från arbetet som reporter på Östersundsposten. Hon och sambon Calle har en speciell vecka, de befinner sig nämligen mellan lägenhetsförsäljning och husköp. Först om en vecka får de flytta in i sitt nybyggda hus i Ängsmon och innan dess får de låna Märtas föräldrars stuga i Bakvattnet och jobbar nu digitalt härifrån.

– Det är jättemysigt här, vi är ju ofta här på helgerna. Jag gillar att vi har en stuga där det inte finns press på att göra en massa hela tiden eller att man ska ha snygga kläder när man går på byn. I stugan får man göra som man vill, säger Märta.

Hundarna betyder allt och jag har aldrig mött
människor som är lika ärliga som hundar är.

Jon- Snow och Nero spetsar öronen men skäller inte när en hermelin närmar sig. Julia Kranz har god hand om sina Alaskan Huskys, i över 20 år har hon och hennes familj drivit en Husky farm i Tyskland, men där avsaknaden av snö och minusgrader gjorde att de köpte gården i Bakvattnet.

– Det är 300 meter till sjön från min gård, Ansättfjällen några kilometer bort, det finns skoterspår och skyddande skog vid blåst. Jag älskar den här platsen, säger hon.

Till sommaren flyttar hela turistverksamheten med 40 draghundar och 7 islandshästar till byn.

– Hundarna betyder allt och jag har aldrig mött människor som är lika ärliga som hundar är. Kör jag hundspann i storm hänger mitt liv på deras tassar, jag måste lita på dem och de tar mig alltid hem, säger Julia.

Susanne Kvarnlöf

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.