Lättlevt i ungdomliga Alsen
KG lär människor vad bra mat är, Cecilia vill ta med sin ponny inomhus till äldreboenden och bröderna Bergetorp är uppväxta i byn och har liksom många i deras generation valt att stanna kvar.
#193byar #ByAlsen
Alsen bjuder på vackra ridstigar och en utsikt man aldrig ser sig mätt på. Här finns jakten runt husknuten och många vänner att umgås med. Det sker livsfarliga experiment som ger smaksensationer i byn som nu står inför en nystart med både husbyggen och inflyttning. Och kaffet– det dricks helst i hagen.
Rasmus Bergetorp kommer cyklandes på den igensnöade vägen. Han har cyklat hemifrån det nybyggda huset i backen ovanför byn, till Wången där företaget har sina lokaler.
– Det är min frus dröm att jag ska cykla varje dag, säger han och skrattar.
För fyra år sedan tog Rasmus och hans bror Mattis över Ärs´nbussan från deras far och farbror. De har hunnit byta ut hela fordonsflottan och idag är de sju anställda där medelåldern är låg. Så ser det ut även i byn. Rasmus och Mattis och ett trettiotal unga valde att stanna kvar i byn.
– Vi har ett stort umgänge i vår ålder, dels var det många som stannade kvar, men det har också blivit inflyttning i byn på slutet, säger Mattis.
– Här är det lättlevt, säger Rasmus.
Hästarna Indira och Mindy kommer springandes mot Cecilia Andersson när hon går in i hagen på hennes gård ett stenkast från skolan i byn. Cecilia flyttade från Skåne för att gå gymnasiet på Wången och i byn blev hon kvar. För Cecilia är hästar livet, hon är även ordförande i Alsenbygdens Kör- och Ridklubb där hon på riktigt gör ett hästjobb för barn och unga som vill köra, rida, tävla och hoppa med häst.
– Tanken är att starta företag och använda hästen i friskvårdsinsatser. Min ponny Mindy är så liten så jag kan ta med henne inomhus till äldreboendena. Jag tänker att det skulle väcka så mycket minnen hos de äldre häromkring där många arbetat i skogen under sitt liv, säger hon.
I den gamla matbutiken i byn säljs inte längre mjölk, men här finns det ändå mat. KG Gustafsson har hållit på med mathantverk i tio år nu och här finns varmrökt, kallrökt och lufttorkat kött. KG Rök och Chark driver inte KG för att tjäna pengar egentligen.
– Jag håller på med mathantverk för att lära folk vad bra mat handlar om, säger han.
Med sin varmrökta fläskrulle kammade KG hem första pris i öppna klassen i SM Mathantverk 2017. När han bjuder på det som han kallar för godiset på älgjakten förstår man hans breda kunskap.
– Det här är Törkorven och jag blir nästan gråtfärdig när jag själv äter den, säger han.
Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.