Translate site

Startsida Krokoms kommun

Eget vatten

Bor du på en fastighet med eget vatten och avlopp gäller andra regler.

Det finns inget kontrollkrav på enskilda vattentäkter. Livsmedelsverkets regler gäller inte heller.

Den som har egen grävd eller borrad brunn kan kontrollera sitt dricksvatten för att vara säker på att det är hälsosamt att dricka och att det inte har negativ inverkan på ledningar, varmvattenberedare och diskmaskiner eller annan utrustning i kontakt med vatten.

Socialstyrelsen har ansvar för tillsynsvägledning i frågor om dricksvatten för enskilda vattentäkter och mindre anläggningar. Detsamma gäller för vatten som används till disk, dusch, tvätt och rengöring. 

Ta vattenprov minst vart tredje år
Socialstyrelsen rekommenderar att man tar vattenprover på en enskild brunn minst vart tredje år. Vattenanalysen visar om vattnet innehåller bakterier eller andra mikroorganismer och om vattnets kemiska egenskaper gör det olämpligt som dricksvatten.

Bygg- och miljöavdelningen i kommunen kan ge råd om hur du gör för att ta prov på dricksvattnet i en enskild brunn. Det går också att kontakta ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium direkt. Det finns företag som erbjuder snabbmetoder för att kontrollera dricksvattnet. Dessa snabbmetoder är ofta billiga men inte helt tillförlitliga och mäter ofta en parameter i taget. Anlita därför alltid ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium vid provtagning.

Läs mer i Socialstyrelsens handbok
Socialstyrelsen har tagit fram en handbok som bland annat beskriver hur man anlägger och sköter sin vattentäkt samt vilka åtgärder man kan vidta om man får problem med dricksvattnet. Handboken är ett komplement till allmänna råd om dricksvatten.

Socialstyrelsens handbok avser dricksvatten från vattenverk och enskilda brunnar eller enskilda vattenanläggningar som

  • i genomsnitt tillhandahåller mindre än 10 m³ dricksvatten per dygn, eller försörjer färre än 50 personer.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där du även kan ladda ner handboken.

Socialstyrelsens handbok har utarbetats i samarbete med Sveriges geologiska undersökning (SGU), som är central förvaltningsmyndighet för frågor om landets geologiska beskaffenhet. SGU ansvarar för miljömålet Grundvatten av god kvalitet, där dricksvattenfrågor är centrala. SGU har en omfattande information på sin hemsida om skötsel och hantering av brunnar och vattentäkter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 2017-12-19 av Ulla Eriksson

Kontakta oss
Har du tekniska frågor eller vill kommentera informationen på sidan så kan du kontakta webbredaktionen. Klicka här!

Följ Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se