Translate site

Startsida Krokoms kommun

Ny sjukdom på älg och hjort

Sedan april 2016 har norska myndigheter upptäckt två fall av Chronic wasting disease (CWD) på vildren och två fall på älg.

Älgarna påträffades nära gränsen till Jämtland. Det är oklart varifrån smittan kommer och hur länge den har funnits där. Smittan kan ha funnits i Norge under flera år. Nu när smittan har konstaterats i Norge och hjortdjuren ibland rör sig över gränserna kan det inte uteslutas att smittan också finns i Sverige.

Ansvariga myndigheter har under sommaren samlat näringens organisationer för att diskutera förutsättningarna för övervakning av olika arter och kategorier av djur. Alla detaljer är inte klara ännu, men bland annat kommer trafikdödade och trafikskadade djur att undersökas. Dessutom vill myndigheterna få in djur som av olika anledningar verkar sjuka eller nedsatta. En sådan kategori är vuxna djur som kasseras i samband med jakten.

Länsstyrelsen behöver jägarnas hjälp

Länsstyrelsen, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), ber älgjägare och andra som rör sig i skog och mark om hjälp.

Myndigheterna ber er som hittar döda eller levande hjortdjur med symptom som skulle kunna tyda på sjukdomen Chronic Wasting Disease (CWD) att kontakta SVA för bedömning om djuret bör provtas.

Mer information

Mer information om CWD finns på Länsstyrelsens hemsida - länk hittar du här till höger under Läs mer.

Uppdaterad 2016-11-07 av Thory Andersson
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (vardagar kl 08-17)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | E-post »