Translate site

Startsida Krokoms kommun

Ultrarent i våra lokaler

0

Med hjälp av ultrarent vatten och smidiga maskiner blir kommunens lokaler som skolor, förskolor och boenden, städade på ett enklare och miljövänligare sätt.

Varje dag städas ungefär 65 000 kvadratmeter yta av 38 medarbetare runt om i kommunen, från Sånghusvallen i söder till Valsjöbyn i norr. Marlene Hallqvist och Madelene Bergwall är båda enhetschefer inom lokalvård och de menar att städmetoderna har utvecklats över tid.

– Ja, för tio år började vi med ett triss-system med färdigimpregnerade moppar. På det sättet behövde vi inte använda hinkar med vatten och rengöringsmedel vilket förenklade och underlättade en hel del för städpersonalen, berättar Marlene Hallqvist.

Men utvecklingen fortsätter och nu är tanken att den dagliga städningen ska ske med ultrarent vatten utan kemikalier och med smidigare maskiner.

– Ultrarent vatten är vatten som har filtrerats och är fritt från mineraler och salter. Ett ”hungrigt” vatten som drar till sig smuts. Ett ultrarent vatten gör dessutom att det tar längre tid för smutsen att få fäste igen, förklarar Madelene Bergwall.

Filtren till vattenreningen är monterade direkt på vattenledningen i de större städcentralerna vilket underlättar hanteringen. Kemikalier som tidigare inrymdes i städcentralerna kan nu till stor del rensas bort och de stora tunga städmaskinerna ersättas med smidigare Imop-maskiner.

– I dagsläget leasar vi elva stycken, smidiga och behändiga maskiner med låg vattenförbrukning som är enkla att rengöra. De går på batteri och väger cirka 25 kilo vilket gör att de är lätta att transportera mellan olika ställen, berättar Marlene Hallqvist.

Den nya städmetoden innebär en mängd fördelar. Tester visar att städning med ultrarent vatten utan kemikalier ger ett lika bra resultat som städning med vanligt vatten och rengöringsmedel.

– En miljövänligare städning är helt klart att föredra. Risken för olyckor med kemikalier minskar och arbetsmiljön för personalen förbättras. Det ska vi fortsätta jobba för, säger Marlene.

Ändamålsenliga och lättskötta lokaler är nödvändigt för en bra verksamhet. Kan underhållet och skötseln förbättras och förenklas så är det en fördel.

– Det är jättebra att vi som ska städa får vara med och tycka till och ha synpunkter på exempelvis val av golvmaterial när det byggs nytt, säger Marlene.

Genom att städa med Imop-maskiner sparar kommunen dessutom vatten. För varje liter vatten som förbrukas i Imop så bidrar leasingföretaget med en summa pengar till organisationen Made Blue. Organisationen i sin tur förvaltar den summan till motsvarande antal liter rent dricksvatten i tredje världen. Det handlar bland annat om att borra brunnar, bygga vattenledningar och utbilda människorna på plats.

– Ja, med våra nya städmetoder är vi faktiskt med och gör världen lite bättre, liter för liter, säger Marlene.

Thory Andersson

Uppdaterad 2018-10-24 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se