Vinnare 2018

Totalt delades tio priser ut under kvällen där höjdpunkten är utdelningen av Guldkroken. Det är tuffa kriterier som ska uppfyllas och där pristagarens insats bedöms utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Guldkroken

Björn Wahlberg, Annika Noaksson, Börje Olsson, Anna Björk Larsson, Lena Sundström Mattsson, Ås Framtid

Björn Wahlberg, Annika Noaksson, Börje Olsson, Anna Björk Larsson, Lena Sundström Mattsson, Ås Framtid

Ås Framtid
Med ett målmedvetet framtidsarbete, en bred verksamhet och en driftig styrelse verkar Ås framtid för bygdens utveckling och invånarnas gemensamma intressen och trivsel.

Åsbygden växer som ort och det behövs en förening som arbetar brett med information, samverkar och samordnar bygdens alla föreningar. Ås Framtid är också alltid beredd att ikläda sig rollen som arrangör i stort som smått.

Ås Framtid är vad man säger, en verklig framtidsförening.

Årets företagare

Annica och Berne Brenje, Big River Camp

Annica och Berne Brenje, Big River Camp

Annica och Berne Brenje, Big River Camp
Med en inställning att service ska vara i absolut världsklass har de satt den lilla byn vid vägs ände på Euoropakartan. Med omdömen som "Unikt" "Underbart" och "Magnifikt" är detta ett ställe att räkna med i alla väder och säsonger. Oavsett om det gäller skoter eller fyrhjulingssafari, fiske, camping, event, konferens, jakt, spa, julbord, eller bara en helt underbara hotellvistelse.

Därför är årets företagare i Krokoms kommun, Berne och Annica Brenje och Big River Camp.

Guldstjärnan årets serviceföretag

Maria Jonsson, Tony Persson och Hanna Bandelin tog emot priset som Årets serviceföretag.

Maria Jonsson, Tony Persson och Hanna Bandelin tog emot priset som Årets serviceföretag.

Årets serviceföretag Handlarn i Dvärsätt
För konsten att ge bygden en service med extra allt, genom att ständigt utveckla butikens verksamhet och dess utbud.

Guldstjärnan årets serviceperson

Årets serviceperson Monica Norum Jonsson

Årets serviceperson Monica Norum Jonsson

Årets serviceperson Monica Norum Jonsson
För sin enastående servicepersonlighet och för sitt hjärta av guld som klappar för bygden och dess innevånare.

Kulturpris

Årets Kulturpristagare är Gunnar Rindå

Årets Kulturpristagare Gunnar Rindå

Årets Kulturpristagare Gunnar Rindå
Gunnar Rindå från Vaplan är kulturpersonen som växte upp i ett hem som var fyllt med kultur. Gunnar har en passion. Han brinner för att skapa mer scenkonst i Krokoms kommun.

Sedan Riksteaterföreningen i Krokoms kommun startades upp för fyra år sedan så har det verkligen skapats scenkonst i kommunen. Gunnar och hans Krokomskollegor har satt Krokom på kartan även hos Riksteatern på riksplanet. Inte minst genom Gunnars uppfinningsrikedom att marknadsföra evenemangen. Hela teatersverige uppmärksammade bland annat Gunnars affischering längs ett skoterspår som via facebook fick stort genomslag. Uppmärksamheten blev senare till ett viktigt inslag när man pratade marknadsföring runt om i hela riksteatersverige.

Gunnar och Riksteaterföreningen i Krokoms kommun betyder mycket för scenkonsten i kommunen. De arrangerar såväl mindre som större produktioner vilket gör att stora delar av kommunen har eller kommer att få ta del av scenkonst av finaste märke.

Gunnar Rindå är en verklig ambassadör för kulturlivet i Krokoms kommun. Han är entusiastisk, nyfiken och har ett brinnande kulturintresse. Tror inte det finns någon som upplever så mycket kultur live i vår kommun och länet som Gunnar. Han har också ett driv, ett engagemang och bjuder alltid på ett leende.

Ungdomskulturstipendium

Sanna Hestner  2018 års Ungdomskulturstipendiat

Sanna Hestner 2018 års Ungdomskulturstipendiat

Sanna Hestner 2018 års Ungdomskulturstipendiat
Musiken har alltid funnits nära Sanna. Första steget vad gäller eget musicerande var när hon började spela gitarr på Krokoms Kulturskola. Då gick hon i fjärde klass. Ett par år senare började hon spela tillsammans med kompisen Erika. ”Himlen var oskyldigt blå” blev starten på något nytt. Tillsammans med Erika skrev hon egen musik och spelningarna började dugga tätt för duon.

Sanna har också under många år varit engagerad i UK, Ungdomskulturrådet i Krokom. Hon lärde sig mycket om arrangörsskap och engagerade sig för ungdomars bästa.

Idag så spelar Sanna och Erika fortfarande ihop men Sanna har även börjat sjunga i kör och är en del av Svenska Gospelverkstaden Jämtlands styrelse. Där jobbar hon med sina hjärtefrågor, att få ungdomar att vilja hålla på med musik, och visa att det går att lyckas även i Jämtland. Sanna vill i framtiden fortsätta sprida sin musik över länet, och ja drömmen är väl såklart världen men hon brinner också för att få arbeta med ungdomar!

Ledarpris

Fredrik Aliris, Ås IF och Bert-Ola Bångman, Offerdals SK fick motta 2017 års Ledarpris.

Fredrik Aliris, Ås IF, ledarpris 2018

Fredrik Aliris, Ås IF fick motta 2018 års Ledarpris

Fredrik har genom sitt engagemang för Ås IF; både som tränare och i sektionsarbetet; visat på ett driv och en kraft som är värdefull för föreningen.

Han har stora visioner som han eftersträvar och lägger ner mycket tid och arbete på att få till – både för de lag han tränar och för föreningen i stort.

Som ledare är Fredrik inkluderande och pedagogisk; han är den som låter barnen vara med och utvärdera och lära av situationer. Alla får ta utrymme och plats och Fredrik vill se att alla barn fortsätter med idrotten, vilket också är en ledstjärna i hans ledarskap. Krokoms Ledarpris

Bert-Ola Bångman, Offerdals SK fick motta 2018 års Ledarpris.

Bert-Ola Bångman, Offerdals SK fick motta 2018 års Ledarpris.

Bert-Ola har under många år varit och är fortfarande navet i Offerdals SK:s ungdomsverksamhet och numera även för juniorer och ända upp på seniornivå.

Vare sig det gäller träning, läger, tävling eller föreningens övriga arrangemang, så är Bert-Ola både drivande och hjälpsam mot alla; både aktiva, ledare, och övriga medlemmar i skidklubben.

Bert-Olas ledarförmåga har tagit Offerdals SK från att vara en liten, okänd skidförening i glesbygden, till att bli en ledande skidförening i Sverige.

Vägen till framgång som Bert-Ola befäst är via prestigelöst ledarskap, glädje och laget före jaget. Han är en verklig förebild för svenskt föreningsliv.

Utvecklingsstipendium för ungdom

Simone Råsmyhr, Offerdals MK och Fredrick Olausson, Tullus SG fick motta 2018 års Utvecklingsstipendium för ungdom.

Simone Råsmyhr, Offerdals MK och Fredrick Olausson, Tullus SG fick motta 2018 års Utvecklingsstipendium för ungdom.

Simone är engagerad i Offerdals Motorklubb där hon just nu sitter i styrelsen och utför ett väldigt bra jobb. Hon kommer med nya idéer; är intresserad och vill ständigt lära sig mer och hon brinner för motorsporten. Simone har kört folkrace och hon är kartläsare; och en väldigt duktig sådan.

Simone är alltid positiv och vågar ta sig an utmaningar. Det uppdrag hon tar på sig, utför hon dessutom med bravur. Hon är kreativ och medmänsklig; hon ställer alltid upp vem som än behöver hjälp. Hon är dessutom alltid steget före i både tanke och handling. Hon är en sådan person som motorsporten behöver.

Fredrick har varit aktiv i Tullus SG i drygt fem år. Från början var det mest träningen, glädjen och gemenskapen som lockade, inte så mycket tävlandet. Och det säger ju en hel del om såväl Fredrick som Tullus SG, och inte minst sporten skidskytte. Det är, och ska vara, roligt att syssla med idrott! Numera skördar Fredrick stora framgångar i tävlingssammanhang. Under den gångna säsongen tog han till exempel två guld i junior-SM. Tidigare säsong har Fredrick dessutom haft landslagsuppdrag för Svenska Skidskytteförbundet.

I skidspåret och på skjutvallen är Fredrick en glädjespridare och en fin förebild för andra skidskytteungdomar, såväl yngre som jämnåriga. Det är fortfarande träning, glädje och gemenskap som är viktigast! Fredrick har ett stort idrotts- och träningsintresse och förutom nämnda Tullus SG så är han, eller har varit, medlem i Krokoms Gymnastikförening, Rödöns IF, Aspås IF skidor och Svenska Frisksportförbundet. I Krokoms Gymnastikförening har Fredrick dessutom verkat som hjälpledare vid barn- och familjegympan.

Tillgänglighetspris

Anita Eriksson och Janne Magnusson, Skärvången Taxi.

Årets Tillänglighetspris tilldelades Anita Eriksson och Janne Magnusson, Skärvången Taxi.

Tillänglighetspriset tilldelades Anita Eriksson och Janne Magnusson, Skärvången Taxi.

I deras småskaliga verksamhet med startläge i den lilla fjällnära byn Skärvången kör de en taxi som kan ta emot rullstolsburna och bår-liggande resenärer.

Taxi på glesbygden är så mycket mer än det stadsbor kanske tänker på när man säger taxi. De är skoltaxi, färdtjänst och länstrafikens förlängning av busslinjer.

De ger stöd till sina resenärer på ett personligt plan eftersom man känner varandra och kanske har relationer även i andra sammanhang. De känner därför till resenärens individuella önskemål.

Det ger ett mervärde och bidrar till en kvalité som inte går att hitta på andra ställen än just i glesbygden.

Genom att ha en taxibil som kan ta emot personer som har behov av rullstol eller bår så skapar ett taxibolag på glesbygden ett mer tillgängligt samhälle.

Anita Eriksson och Janne Magnusson på Skärvången taxi gör med sin dagliga arbetsinsats att tillvaron för deras kunder blir mer tillgänglig.

Årets Eldsjäl

Kristina Ernehed, årets Eldsjäl 2018

Kristina Ernehed tilldelades priset som årets Eldsjäl

Kristinas engagemang för glesbygd och föreningsliv är outsinligt och föredömligt. I allt hon berör; vare sig det är byalaget hemma i Kälom eller i riksdagsmöten med Hela Sverige ska leva eller i sitt kulturella arbete i Jämtlands Kulturkompani; så verkar hon för utveckling, påverkansmöjligheter och ett lärande kring den egna platsen i sammanhanget.

Hon deltar i samverkan; sprider sin kunskap och tar ödmjukt emot andras – och hon är värdefull för Krokoms kommun, då hon står för framtidstänk, förändring av normer och kunskap.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny