Translate site

Startsida Krokoms kommun

Hur tungt får ett lock vara?

Tunga lock är ett stort arbetsmiljöproblem för personalen som hanterar flera tusen lock per år. Tunga lock ska därför fasas ut efter hand. Om ditt lock är för tungt får du ett brev med information om detta från kommunen.

Ett betonglock som är ca 75 cm i diameter och 6 cm tjockt väger ca 75 kg. Större lock väger betydligt mer och risken för arbetsskador är under dessa förhållanden överhängande. Arbetsmiljöverkets belastningsekonomiska gränser säger att en arbetstagare inte bör lyfta mer än 15-20 kg. Om locket kan skjutas ut åt sidan utan att lyftas accepteras en vikt på 40 kg. Locket bör vara försett med någon form av handtag. Locket ska även förses med någon form av låsanordning.

För avloppsanläggningar med väldigt stora eller tunga lock kan en lösning vara att såga ett hål i det befintliga locket och sedan lägga på ett mindre brunnslock. Det är viktigt att hålet är tillräckligt stort för slamsugning.

Tänk på att välja ett lätt lock av plast, glasfiber eller plåt redan från början om du anlägger en ny brunn eller byter ut ditt gamla lock. Kommunen rekommenderar ingen särskild leverantör av lätta brunnslock, men kan tipsa om några länkar:

www.svenskabrunnslock.selänk till annan webbplats
www.bula.selänk till annan webbplats
www.brunnspecialisten.selänk till annan webbplats
www.pilgrimstad-cementvaru.selänk till annan webbplats

Om du inte byter ut ditt tunga lock måste du beställa specialtömning. Observera att en sådan tömning kan bli dyr eftersom extra personal krävs.

Uppdaterad 2017-04-07 av Malin Lodesjö
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (vardagar kl 08-17)  |  Fax 0640-161 05  |  E-post »