Frågor och svar om marklösen
Här samlar vi de vanligaste frågorna kring marklösen och svaren på dem. Sidan kompletteras allt efter som frågor dyker upp. Hittar du inte det du undrar över kan du ställa din fråga via mejl:
va-utbyggnad@krokom.se
Hur går processen med marklösen till?
För att få tillgång till marken som krävs för genomförande av VA-ledningen avser kommunen i första hand att försöka nå överenskommelser med de enskilda fastighetsägare som berörs av ett intrång. Det är kommunens konsult AFRY ansvarar för denna process.
Överenskommelsen reglerar intrång, eventuell servitutsupplåtelse, ersättningar och eventuella övriga villkor. För att sedan rent juridiskt genomföra detta avtal så krävs en lantmäteriförrättning.
Om ingen överenskommelse träffas mellan kommunen och fastighetsägaren ansöker kommunen om lantmäteriförrättning hos lantmäteriet. Detta innebär att en lantmätare prövar intrånget mot detaljplanen, värderar ersättningen och beslutar om tillträde för kommunen att anlägga VA-ledningen.
Hur går möten till och hur sker överenskommelser?
Kommunens konsult AFRY avser att på varje enskild fastighet där intrång sker, antingen där mark ska lösas in från en fastighet eller där servitut för VA-ledning ska upprättas, sätta ut träkäppar för att markera; dels befintlig gräns, dels gräns för intrånget och dels gräns för servitut.
När gränserna markerats på marken med träkäppar ska enskilt möte hållas på plats med varje fastighetsägare för att gå igenom intrånget, ersättningsfrågor, återställning med mera.
Inför dessa möten kommer ett separat brev att skickas ut till berörda fastighetsägare med en utsatt tid för när kommunens representanter är på plats vid respektive fastighet.
Efter detta möte sammanställs genomgångna frågor och ett förslag till överenskommelse tas fram av kommunens representanter. Om överenskommelse träffas mellan parterna lämnar kommunen denna vidare till lantmäteriet för genomförande av avtalet.
Hur mycket får jag betalt och när?
Kommunen följer Expropriationslagen. Det innebär att värdeminskningen plus ett schablontillägg om 25 procent utgör ersättning för intrånget (påverkan på din fastighet).
I varje enskild värdering måste det göras en enskild bedömning så att intrångsersättningen blir så korrekt som möjligt. Utdrag Expropriationslagens 4 kap 1 § 2 stycket
”Därutöver ska ytterligare löseskilling respektive intrångsersättning betalas med 25 procent av marknadsvärdet respektive marknadsvärdeminskningen…”
Detta medför att ett påslag om 25 procent görs på den intrångsersättning som beräknats enligt ovan. Påslaget görs för att kompensera för att expropriationen i sig inte i grunden sker på frivillig väg. Påslaget läggs på värderingen enligt ovan oberoende på om överenskommelse träffas mellan parterna eller om tvångsbeslut meddelas av lantmäteriet.
Vad händer med min trädgård, buskar och plattor mm, så kallade tomtanläggningar, när de rivs upp och det blir fula spår?
Värderingen av marginalvärden enligt ovanstående regler omfattar i regel ”normal tomtmark”, till exempel gräsbevuxen mark. Finns exempelvis träd, staket, grindstolpar etcetera inom mark som ska lösas in från fastigheten eller inom släntområdet värderas dessa för sig såsom tomtanläggningar.
Tomtanläggningar värderas utifrån Lantmäteriets värdetabeller och ersättningen sätts efter vilken värdeinverkan en anläggning bedöms ha på fastighetens marknadsvärde. Ersättning för tomtanläggningar räknas som en del av intrångsersättningen varpå ett påslag om 25 procent på ersättningen görs även för denna ersättningspost.
Om överenskommelse träffas mellan parterna ersätts alla tomtanläggningar utifrån värderingen, medan endast tomtanläggningar som de facto tas bort ersätts vid en tvångsförrättning utförd av lantmäteriet.
Kommer den ersättning jag får att beskattas?
Ja, sedan skiljer det sig om du som erhåller ersättning är enskild fastighetsägare eller näringsidkare.
Se broschyren "Beskattning av ersättning för markintrång mm”. SKV 254 som du hittar på Skatteverkets hemsida.
Länk till Skatteverkets hemsida