Dags att elda i kaminen? Så tar du hand om askan på rätt sätt
När hösten är här och kylan smyger sig på blir det allt fler som tänder i kaminen eller vedpannan. Men vad gör du egentligen med askan efteråt?
Kom ihåg att anmäla eldstaden
Kuriosa: Aska – förr en riktig vardagshjälte
Aska har inte alltid varit något man bara sopade bort. Förr i tiden tog man vara på det mesta – även resterna från spisen.
- Tvål och rengöring: Träaska användes för att göra lut, som i sin tur blev basen i hemgjord tvål och rengöringsmedel. Perfekt för fläckiga skjortor och sotiga pannor.
- Puts och glans: En gnutta aska och lite vatten kunde ge silvret ny lyster och få glas att skimra igen.
- Förvaring av mat: Torra grönsaker som morötter och rotsaker kunde täckas med aska för att hålla sig fräscha längre i jordkällaren.
- I trädgården: Redan då visste man att aska kunde göda jorden – men man lärde sig snabbt att lagom var bäst.
Det sägs till och med att en del använde aska som hårtvätt eller blekmedel.

