Dags att elda i kaminen? Så tar du hand om askan på rätt sätt

Fötter framför en brasa

När hösten är här och kylan smyger sig på blir det allt fler som tänder i kaminen eller vedpannan. Men vad gör du egentligen med askan efteråt?

Om du inte använder askan i din trädgård går det bra att lägga den i ditt kärl för restavfall – men bara om den är helt kall. Lägg askan i en väl försluten påse innan du slänger den. Det minskar risken för brand i sopkärlet eller sopbilen.

Använd aska i träd­gården – men med måtta

Många trädgårdsägare tar vara på askan som ett naturligt gödsel. Aska från rent, omålat trä kan höja pH-värdet i jorden, tillföra näring och till och med hålla vissa skadedjur borta. Men använd inte för mycket – aska innehåller tungmetaller och kan rubba balansen i jorden.

Kom ihåg att anmäla eld­staden

Har du installerat eller ändrat din kamin eller vedpanna? Då behöver du göra en anmälan till kommunen. Det gör du enkelt via vår e-tjänst:

Söka bygglov och andra ärenden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kuriosa: Aska – förr en riktig var­dags­hjälte

Aska har inte alltid varit något man bara sopade bort. Förr i tiden tog man vara på det mesta – även resterna från spisen.

  • Tvål och rengöring: Träaska användes för att göra lut, som i sin tur blev basen i hemgjord tvål och rengöringsmedel. Perfekt för fläckiga skjortor och sotiga pannor.
  • Puts och glans: En gnutta aska och lite vatten kunde ge silvret ny lyster och få glas att skimra igen.
  • Förvaring av mat: Torra grönsaker som morötter och rotsaker kunde täckas med aska för att hålla sig fräscha längre i jordkällaren.
  • I trädgården: Redan då visste man att aska kunde göda jorden – men man lärde sig snabbt att lagom var bäst.

Det sägs till och med att en del använde aska som hårtvätt eller blekmedel.

Meny