Återvinningscentraler

Bild på en man bredvid återvinningscontainrar

Återvinningscentraler (ÅVC) är bemannade insamlingsställen. Där kan du lämna skrymmande avfall, privat bygg och rivningsavfall, farligt avfall, trädgårdsavfall, vitvaror och elektronikskrot kostnadsfritt.

Personalen på plats hjälper gärna till och berättar vad som ska sorteras var, men i övrigt gäller självbetjäning på våra återvinnings­centraler.

Kom ihåg att allt avfall som du lämnar i säck ska vara packat i genomskinliga sopsäckar.

Tips! Vill du veta när din ÅVC har öppet nästa månad? Eller få en bättre översikt? Klicka in på din ÅVC i listan. Där kan du se en månadsöversikt på öppettiderna.

Öppettider  23 jul

Detta ska alltid lämnas på en ÅVC

Detta ska alltid lämnas på en ÅVC

  • Kemikalier som färg, lim, sprayburkar, oljefilter, petroleum­produkter, ren­göringsmedel, nagellack, aceton mm
  • Elavfall dvs. saker som drivs med sladd eller batterier, exempelvis hus­hålls­maskiner och leksaker, men även lysrör och glödlampor
  • Alla batterier, även miljöklassade ska lämnas till batteri­insamlingen. Tänk på att många leksaker innehåller in­byggda batterier. Bilbatterier kan du lämna på en åter­vinnings­central eller där du köpt dem
  • Kyl, frys och vitvaror kan innehålla miljö­farliga ämnen. Kylar och frysar kan innehålla freoner som förstör ozonlagret

Varför ska jag använda genomskinliga sopsäckar?

Varför ska jag använda genomskinliga sopsäckar?

För att minska risken att elektronik, plast, trä, mediciner, färgburkar, förpackningar och annat avfall hamnar i fel container måste du använda genomskinliga sopsäckar. För att vi ska vinna något på att vi sorterar så krävs det att rätt sak hamnar på rätt plats.


Måste jag packa allt i genomskinliga säckar?

Måste jag packa allt i genomskinliga säckar?

Sådant som du inte skulle packa annars, till exempel ris och grenar eller skrymmande avfall behöver du inte packa nu heller.

Vad händer om jag använder färgade sopsäckar för avfallet som ska lämnas på ÅVC?

Vad händer om jag använder färgade sopsäckar för avfallet som ska lämnas på ÅVC?

Då kommer vi be dig lämna återvinningscentralen för att packa om dina sopor. Du är sen välkommen tillbaka när avfallet packats i genomskinliga säckar.

Återvinn matfett och slipp stopp i avloppet

Återvinn matfett och slipp stopp i avloppet

Samla upp ätbart fett tex matolja, frityrolja och stekfett i en plastflaska eller pappersförpackning med kork och lämna in på återvinningscentralen. På återvinningscentralen kan du hämta en miljötratt till din flaska.

Fett från stekpannan kan torkas upp med hushållspapper som du sen slänger i sopkärlet.

Läs mer om hur du återvinner matfett i vår sorteringsguide

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny