I Storåbränna är ledordet tillsammans

Storåbränna är byn där man hittar på saker tillsammans, kommer ett förslag på aktivitet på byns Facebooksida är det inte ovanligt att 120 procent av byborna dyker upp. Byn är också ett skotermecka med minst tre skotrar på varje gård. Välkommen till Skoter­bränna!
#193byar #ByStoråbränna

– Vill du höra något spännande, frågar Birger Persson som bor på bykooperativet Storågården.

– Imorgon åker jag till Föllinge och letar mig en fästmö, säger Birger och alla runt frukostbordet skrattar.

Idéen om att byn skulle bygga ett eget äldreboende kom under ett jaktmöte för många år sedan. För att man inte skulle behöva flytta från byn när man blev äldre byggdes 1996 Storågården. Då det alltid varit husbrist i Storåbränna medförde detta att det blev fart på inflyttningen och med det, en rejäl babyboom. Rune Jonsson är 96 år och flyttade 150 meter från sin gård till Storågården för 6 år sedan. Katten Smick fick han också ta med sig då husdjur också får bo här. Rune äter fyra gemensamma måltider varje dag med de andra hyresgästerna och så fikar de tillsammans. Hembakt Sverigekaka står på bordet i dag. En lägenhet håller nu på att renoveras här och vare sig det gäller det eller om det ska sladdas skoterspår eller om Kvarndammen ska skottas upp för skridskor, så är det oftast Örjan Andersson som står bakom jobbet. Han är spindeln i nätet och just nu har han även ett dagis i byn.

– Jo det blev fullt med kycklingar så jag har byggt ett dagis i hönshuset, säger han och skrattar.

För honom betyder byn allt.

–Jag engagerar mig i mycket eftersom jag tycker att det är kul att byn lever.

Skoterleden går rakt genom byn och det här är verkligen ett centrum för skoterentusiaster.

– Det står minst tre skotrar på varje gård här i Storåbränna, säger Örjan.

– Skoterbränna kan man kalla byn, säger Rune och skrattar.

Lika otroligt som att det ligger asfalt på den smala vägen till och genom byn, är Big River Camp. Med spa, konferens, restaurang och 52 bäddar sätter hotellet verkligen byn på kartan. Berne och Annica Brenje fortsätter att utveckla verksamheten med utbildningsverksamhet och med en utbyggnad av hotellet på 500 kvadratmeter i sommar.

– Planen är också att bygga en solpanelpark med laddstolpar, säger Berne.

Det finns både framtidstro och god sammanhållning i byn som gästerna på Big River Camp lämnar med orden: Vi kommer tillbaka!

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny