Yossief berättar om Nälden och om drömmarna

Yossief Worke Asrat bor i Nälden och han arbetar som modersmålslärare och studievägledare. Han föddes och växte upp i Mai-mine i södra Eritrea där han utbildade sig till lärare. Han arbetade i fem år som lärare och sex år som rektor i hemlandet innan han flydde till Sverige. Vi ställde några frågor till honom, häng med!

Porträttbild på en man

Hur hamnade du i Nälden?
Jag kom som asylsökande till Hede. Min bror bodde redan i Krokom så därför ville jag också hit, jag hade hört så mycket bra saker härifrån. När Migrationsverket omplacerade mig så hamnade jag i Nälden, vilket var jättespännande!

Vad är det bästa med Nälden?
Framför allt finns här väldigt hjälpsamma, snälla, och anständiga människor. Nästan alla som jag har träffat är öppenhjärtliga för mig, vilket gör det lätt att integrera. Det finns lokaler där man kan träffas och träna språk, man kan träna ishockey, fotboll, åka skridskor, skidor och madrass i Pellelisa-backen. Det finns även chans att få jobb på någon av industrierna här. Tillsammans är detta allt gott som är viktigast i livet för mig.

Hur skulle du vilja att Nälden ser ut om tio år?
Jag hoppas att antalet invånare ökar, så att vi kanske får större grundskola, hälsocentral och ett köpcenter. Gärna en simhall också, och ett ”park-center” där vi kunde umgås med vänner och leka med barnen. Det skulle vara bra om kollektivtrafiken blir mer tillgänglig.

Vad har du för framtidsdrömmar?
Samtidigt som jag jobbar så studerar jag till barnskötare, och efter det drömmer jag om att få jobba heltid inom skolan. Jag kommer även försöka hitta finansiering för att kunna ge ut två böcker. Den ena tror jag skulle lösa bristen på arbetsböcker kring tigrinja som modersmål för lågstadiet, och den andra skulle bli en sann berättelse om kärlek och vår resa till Europa.

Du har nästan 20 000 följare på Facebook. Hur kommer det sig, och vad skriver du om där?
Jag försöker hjälpa olika familjer från Eritrea och Etiopien som talar tigrinja att träffa varandra, eftersom gränsen mellan länderna var stängd på grund av kriget. Ungefär som programmet Efterlyst gör. Jag har lyckats få många familjer att träffa varandra igen. Jag har även skrivit berättelser om olika människor som behöver hjälp från samhället.

Jag har nyss skrivit om en lärare som jobbat 30 år i Eritrea, men som fick cancer och inte kunde betala för pass och medicinska omkostnader. Då samlade jag och andra kompisar in cirka 20 000 Euro från hela välden. Han kommer nu att undersökas i Egypten. Jag skriver också om information från olika myndigheter och vården, men också dikter, humor och kritik mot Eritreas regering.

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny